akıllı teknoloji & akıllı yönetim PDF Ücretsiz indirin

Daha sonra bu bireysel veri blokları bir hash algoritmasından geçirilir ve bir hash değerinin çıktısı ile sonuçlanır. Çevrimiçi bir sunucuda parolalar depolanırken, hashing algoritmasında çalıştırmadan önce mesaja benzersiz, rastgele bir değer eklenir. Sadece tek bir karakter eklemek bile işlemin sonunda tamamen yeni bir hash değeri elde elde edilmesine neden olur. Örneğin birkaç cümlelik bir yazı 256 hash algoritmasıyla çalıştırıldığında, ekranda ‘’48HCA16A3391B34044FAA46492D116B4D4F61F56352E1E1A01E3201B234509A2’’ gibi görünür. ’’ ve diğer çalışma gruplarından farklarını bilmek, yaşam tarzınıza uygun bir topluluğa dahil olmanızı kolaylaştırabilir. Hacker denildiğinde akla yalnızca art niyetli bilgisayar korsanları gelmesi yanlıştır. Teknolojinin gelişimde büyük etkiye sahip şapka renklerine göre sınıflandıran farklı hacker türleri de bulunur. Web sitenize farklı IP adresleri üzerinden bot kullanıcılar gönderilir. Bu kullanıcıların ani şekilde yaptığı sunucu istekleri ise sitenizin kapanmasına neden olabilir.

  • Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kişisel bilgilere ulaşmak çok daha kolay hale gelmiştir.
  • Araştırmalar pek çok kişinin tahmin edilmesi kolay “12345”, “password” gibi şifreleri kullandığını göstermiştir.

Kod imzalama gibi kimlik doğrulama yöntemleriyle saldırganlar, kötü korunan bir anahtarı çalarlarsa, kurbanın bilgisayarlarına kötü amaçlı yazılım bulaştırabilir. Anahtarlar, şirketlerin kriptografik anahtarları korurken en iyi uygulamaları kullanmasını sağlamak için belirli standartlar ve düzenlemelerle uyumluluk sağlar. İyi korunan anahtarlara yalnızca onlara ihtiyacı olan kullanıcılar erişebilir. Saldırganların kötü amaçlı Mobile Malware kodlarını dağıtmak için kullandıkları en yaygın yöntemlerden biri, mobil kimlik avıdır. Kimlik avı, kullanıcıları hesap veya kişisel bilgilerini vermesi için kandırma uygulamasıdır. Kimlik avı geleneksel olarak e-posta yoluyla kimlik bilgileri edinmeye odaklanırken SMS mesajları (sms phishing) ve mesajlaşma uygulamaları yoluyla kimlik avı da yaygındır. Örneğin, kullanıcılardan “bankacılık uygulamasını güncellemeye” ikna etmek için tasarlanmış sahte bir bankacılık sitesine giden bir SMS bağlantısını tıklamaları istenebilir.

• Sosyal mühendislik kapsamında yer alan kurumların taklit mailleri yoluyla gerçekleştirilen saldırıları da veri ihlali olarak kabul edilir. Bu noktada kurumların sorumluluğu olmayıp kişiler güvenliklerini sağlamak için farklı kaynaklardan gelen postalarda dikkatli olmalıdır. • Kişiler, kendilerine ait bilgileri herkese açık mecralarda paylaşarak alenileştirmişse kişisel verilerin gizliliği kanunundaki istisnalar arasına girer. Uçtan uca şifreleme, mesajlara yalnızca alıcı ve gönderici tarafından ulaşılmasını sağlayan bir sistemdir. Mesaj gönderilirken şifrelenir ve sunucu ile ağlar üzerinden şifreli olarak iletilir. Hackerlerin sunucu ya da ağa ulaşmasa dahi bilgileri ele geçirmesini önlemeyi amaçlar. Bir hacker saldırıya geçmeden önce sitelerdeki açıkları tespit eder. Örneğin WordPress, Joomla gibi hazır sistemler kullanıyorsanız açık kaynak kodundan kullandığınız sürümü öğrenir ve bu sürümün açıkları üzerinden ilerlerler. Ayrıca paylaşımlı bir sunucu kullanıyorsanız diğer web sitelerinin kullandığı hosting’ler üzerinden de sızılması mümkündür. Günümüzde internet sitelerinin sayısı artmış ve hemen her firma tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Ancak internet sitelerinin çoğalmasıyla birlikte ağ saldırıları da yaygınlaşmıştır. İnternet sitesine sızmak için en çok kullanılan yöntemlerin başında ise SQL injection gelir.

Local exploit teknikleri hedeflenen bilgisayara erişim olduğunda çeşitli bileşenlerden yararlanmak için kullanılır. Örneğin, ayrıcalıkları yükseltmek için başarılı bir uzaktan saldırıdan sonra veya hedef makineye zaten erişim varsa tek başına local exploit kullanılabilir. Bu tür teknikler genellikle standart bir kullanıcının, daha ayrıcalıklı bir kullanıcının (sistem veya kök kullanıcı gibi) ayrıcalıklarına sahip olmasını sağlar. En kötü durumlarda ayrıcalıkları çekirdek düzeyine yükseltmenin bir yolunu sunar. Kişisel kullanımda Linux işletim sisteminin en büyük avantajı ücretsiz şekilde elde edilebilmesidir. Windows gibi işletim sistemleri için ödeyeceğiniz meblağlardan tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca yazılım bilginiz varsa sistem üzerinde pek çok değişiklik yapabilirsiniz. Bu özellik Linux’un open source bir sistem olmasından kaynaklanır. Ayrıca diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi cihazınızın güvenliği ile ilgili önlem almanıza da gerek yoktur. Linux bu önlemleri sizin yerinize alır ve bilgilerinizin güvenliği konusunda içinizin rahat olmasını sağlar. Günümüzde aktivist adı verilen kişilere benzer olarak hareket eden Hacktivistler, fiziksel protestolar yerine mesajlarını geniş kitlelere ulaştırmak için sanal dünyayı tercih eder.

• İletişim sistemlerinin kullanımını kolaylaştırdığı gibi daha ekonomik hale de getirir. • Veriler aracılığıyla başarılı bir sınıflandırma yapar ve insan hareketlerini önceden tahmin edebilir. Daha önce incelenen internet mostbet türkiye ve ürünlerden yola çıkarak kullanıcılara sunulan farklı reklamlar yapay zekanın başarılı örneklerindendir. Yapılan araştırmalar, son 5 yıl içerisinde %20 oranında daha fazla aranmaya başlandıklarını gösterir. • Açık kaynaklı yazılımlara yüklenen zararlı yazılımlar sayesinde sitelere sızılması mümkündür.

Çoğu zaman, istismarcılar ya da saldırganlar, kimliklerini gizlemek için sahte veya anonim bir hesap kullandıkları için mağdur tarafından tanınmayabilir. Bu durum zorbalığı durdurmayı ve yetişkinlerin olaya müdahalesini zorlaştırabilir. Sistemlere ve operasyonlara üçüncü bir tarafın bakış açısından bakmak, operasyonel güvenlik ekiplerinin gözden kaçırmış olabilecekleri sorunları keşfetmelerini sağlar. Bu öngörüler, hassas verileri güvende tutmak için etkili karşı önlemleri geliştirirken  çok önemli olabilir. LFI’dan kaynaklanan güvenlik açıklarını belirlemenin en iyi yolu web güvenliğini denetleyen, güvenlik açığı tarayıcıları gibi özel yazılımlarla sisteminizi tarattırmaktır. Açıkları ayrıca manuel penetrasyon testleriyle de keşfedebilirsiniz. LFI ve diğer birçok güvenlik açığından kaçınmak için kullanıcı girdisine asla güvenmeyin. Web sitenize veya web uygulama kodunuza yerel dosyalar eklemeniz gerekiyorsa, izin verilen dosya adları ve konumlarından oluşan bir beyaz liste kullanın.

İllegal kullanım açısından kaba kuvvet saldırılarına yardımcı olan hızlı bir bilgisayar korsanlığı aracıdır. Bilgisayar korsanları, parolalara ve diğer verilere yönelik saldırıları otomatikleştirmek için tüm büyük işletim sistemlerinde kolayca indirilebilen Hashcat’i kullanır. Kullanıcıya, bilinen hash’leri  kullanarak tersine mühendislik yapma yeteneği verir. ’’ öğrenerek ağınızda penetrasyon testi yapabilir, zayıf parolalara karşı önlem alabilirsiniz. Sertifikanın özellikleri, nasıl alındığı ve iş olanakları hakkında bilgi sahibi olmak siber güvenlik alanındaki kariyer planlarınızı oluşturmanıza yardımcı olabilir. Blokzincir teknolojisi, merkezi olmayan, yani dağıtık bir ağ ortamında merkezi bir otoritenin kontrolü ya da onayı olmadan veri paylaşımı yapılmasını sağlayan bir protokolü ifade eder.

” öğrenmeniz kendinizi nasıl korumanız gerektiği konusunda yol gösterici olabilir. Bir siber suç şikayete bağlı suç ise, şikayet edildiğinde savcılık konuya ilişkin olarak soruşturma başlatır. Elde edilen bilgi ve belgeler neticesinde savcılık kovuşturmaya gerek olmadığına karar vererek takipsizlik isteyebilir. Takipsizlik kararı soruşturma dosyasının kapatılmasını ifade eder. Soruşturma neticesinde savcılık kovuşturmaya geçilmesini isterse konuya ilişkin bir iddianame düzenler ve iddianame ile birlikte kovuşturma aşamasına geçilir. Şikayete bağlı suçlarda dikkat edilmesi gereken şikayetin bir süreye bağlı olmasıdır. Bu süre, ilgili suçun Türk Ceza Kanunu’nda düzenlendiği maddede belirtilir. Sanallaştırma, fiziksel kaynakları sanal ortamlardan ayıran bir soyutlama katmanı oluşturmak için hipervizörler kullanarak çalışır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *